Mogelijk Chinese concurrent als buurman voor gigafabriek Tesla

UTRECHT – De gigafabriek die Tesla-topman Elon Musk laat bouwen in Nevada om accu’s voor elektrische auto’s te maken krijgt misschien een buurman die hetzelfde gaat doen.

Faraday Future, waarvan de eigendom valt te herleiden naar een Chinese miljardair, zegt dat het 1 miljard dollar wil steken in een fabriek voor een nieuwe generatie elektrische auto’s.

4 Amerikaanse staten, Californië, Georgia, Louisiana en dus ook Nevada zijn in de race om de fabriek binnen te halen. Veel is er verder nog niet veel bekend over het bedrijf.

Ambitieuze doelstelling

In 2017 wil Faraday een elektrische auto op de markt hebben, een enorm ambitieuze doelstelling. Gemiddeld duurt het minstens 4 jaar voordat een bedrijf een zelfgemaakte auto op de markt kan brengen. Aan de andere kan, het bedrijf bestaat al een jaar voordat het in de schijnwerpers stapte.

Faraday lijkt in veel opzichten op een kope van Tesla. Het bedrijf wil inzetten op elektrische luxeauto’s en probeert al langer werknemers hogerop bij Tesla te verleiden om bij Faraday te gaan werken. Faraday zelf heeft 400 werknemers en heeft het Amerikaanse kantoor in Los Angeles.

Verbinden

Faraday hoopt zich te onderscheiden door de auto niet zozeer als transportmiddel in de markt te zetten, maar als een manier om mensen te verbinden.

“De levens van mensen zijn veranderd door hun mobiele apparaten”, aldus een woordvoerder van Faraday tegenover persbureau AP. “De autosector is nog niet voldoende ontwikkeld. De auto voelt nog steeds als een plek waar je niet verbonden bent.

Eigenaar van het concern is de Chinese ondernemer Jia Yueting. Hij wordt gezien als de Chinese evenknie van Steve Jobs, onder meer door zijn uitspraken over disruptieve technologieën en door zijn kledingkeuze.

Lees ook: Tesla weet maar iets meer auto’s te leveren, aandeel fors omhoog

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!