Mogelijk onderzoek naar tankende hybride-rijder

AMSTERDAM – Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wil gaan onderzoeken of automobilisten met een hybride auto ook daadwerkelijk elektrisch rijden.

Een oplaadpunt van Stichting e-laad
C: Stichting e-laad

Dit zegt hij in een interview met BNR Nieuwsradio.

“Ik hoorde bij de verschillende Kamerleden toch wat bezorgdheid over dat de groep autorijders die sterk fiscaal wordt gesubsidieerd, de plug-in hybrides, eigenlijk helemaal niet zoveel in-plugt”, aldus Wiebes tegenover de radiozender.

“Men is er bang voor dat heel veel van de automobilisten toch vooral conventioneel getankt wordt en niet elektrisch wordt gereden. Als je die fiscale stimulering doet, wil je eigenlijk ook wel dat er elektrisch wordt gereden.”

“We geven uiteindelijk een fiscale prikkel. Als daar helemaal niet mee gebeurt wat je er van verwacht, dan ben je eigenlijk verplicht er beter naar te kijken.”

Data van leasemaatschappijen

Wiebes wil eerst kijken naar data die leasemaatschappijen hem kunnen overhandigen en spreken met mensen uit het veld om de situatie beter te begrijpen. De staatssecretaris wil met het onderzoek beginnen als het belastingplan voor de autosector voorbij is.

Leasemaatschappijen kwamen al eerder naar buiten met gegevens over het rijgedrag van hybride rijders. Daaruit blijkt vaak dat er slecht wordt gereden.

Zo meldde leasemaatschappij Alphabet dat minstens 40 procent van de kilometers die worden afgelegd in een hybride auto elektrisch kunnen, maar dat veel mensen moeite hebben om de 20 procent te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!