Nederland heeft een na hoogste aandeel plug-in hybrides in elektrische wagenpark

UTRECHT – Nederland is internationaal één van de voorlopers van elektrisch rijden, maar bijna nergens is het aandeel plug-in hybride auto’s zo hoog.

Dit merkt databureau EV-Volumes op in een analyse van het elektrische wagenpark in Nederland.

Het marktaandeel komt uit op 8,5 procent van de totale autoverkoop in 2015. Alleen in Noorwegen hadden plug-in hybrides een hoger marktaandeel.

Het bureau merkt op dat een gemiddelde plug-in hybride een actieradius heeft van 50 kilometer of minder. Het is verder vaak nog maar de vraag in hoeverre er elektrisch geladen wordt en dus ook wat de bijdrage is aan een schoner wagenpark.

Aan het eind van vorig jaar ontstond er een enorme run op vooral de plug-in hybrides vooruitlopend op de veranderingen in fiscale bijtelling. Sinds het nieuwe jaar zijn plug-in hybrides om bovengenoemde redenen een stuk minder voordelig.

Mitsubishi

Vooral de Mitsubishi Outlander PHEV, de Volvo V60 PHEV en de Volvo XC90 PHEV hebben hiervan geprofiteerd. Eerder waren er vergelijkbare situaties in het laatste kwartaal van 2013 in Nederland en het laatste kwartaal van vorig jaar in Zweden.

Laat deze belangrijke nuance niet de pret verstoren. Vorig jaar wist Nederland aan te sluiten bij de mondiale top op het gebied van elektrisch rijden, met een marktaandeel van bijna 10 procent. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!