Nederland internationaal op kop met elektrische auto’s

AMSTERDAM – Nederland bezet internationaal een koppositie in elektrisch vervoer gezien het aantal elektrische auto’s dat in Nederland rijdt. In verhouding tot het aantal personenauto’s rijden veel Nederlanders in elektrische voertuigen.

Dit blijkt uit onderzoek van het ECN en Agentschap NL in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Vooral voor een land dat zelf geen grote auto-industrie heeft scoort Nederland erg goed, zo benadrukken de onderzoekers.

Ook in de infrastructuur van laadpalen scoort Nederland goed ten opzichte van andere landen. Relatief gezien is de absolute koploper Noorwegen. Op basis van gegevens van 1 januari 2012 waren er bijna 2,5 elektrische auto’s per 1000 personenauto’s in Noorwegen.

‘Best of the rest’

Op overige indicatoren krijgt Nederland een ‘best of the rest’ oordeel. Op het gebied van innovatie en het stimuleren van onderzoek beslaat Nederland een middenpositie.

Verder benadrukken de onderzoekers dat elektrische voertuigen kansen bieden voor de Nederlandse economie. Het wegverkeer en alles wat daarmee te maken heeft levert nu ongeveer 130.000 banen op, 1,4 procent van de totale werkgelegenheid.

Werkgelegenheid door elektrische auto's

Uit eerder onderzoek bleek dat de werkgelegenheid door elektrische auto’s kan stijgen met 0,25 procent tot 2030. Op dit moment heeft Nederland 200 bedrijven die zich met elektrisch vervoer bezighouden waaronder enkele topspelers.

“Nederland heeft, meer dan andere landen, grote uitdagingen voor zich liggen op het gebied van luchtkwaliteit. Deze gaan we aan door nieuwe technieken en energiedragers in het wegvervoer in te zetten en te stimuleren”, stelt Olaf de Bruijn, directeur van RAI Vereniging.

Laadinfrastructuur voor batterijelektrisch rijden

“Dit werkt, maar we zijn er nog lang niet. Het is zaak dat het nieuwe kabinet schoon en zuinig ook stimuleert, onder andere door laadinfrastructuur voor batterijelektrisch rijden, rijden op waterstof en op biobrandstoffen (zoals groen gas), aan te leggen.”

In het onderzoek werden gegeven uit 13 landen meegenomen waaronder België, Denemarken, Oostenrijk, Spanje, China en de Verenigde Staten.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: opelblog

5 gedachten over “Nederland internationaal op kop met elektrische auto’s

 • 15 oktober 2018 om 14:54
  Permalink

  EltaMD 創新專業保養品 商品一覽 找品牌 以UrCosme指數高至低排序 第1頁 EltaMD 創新專業保養品 化妝品商品一覽,提供 EltaMD 創新專業保養品的產品列表,以UrCosme指數高至低排列,共17件,EltaMD 創新專業保養品的搜尋結果之第1頁

 • 20 oktober 2018 om 12:11
  Permalink

  ★ 彩妝。蘭蔻全新激光煥白氣墊粉餅-第一款”雙層”氣墊粉餅!打造薄透無瑕底妝就靠它+ @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe ★ 彩妝。蘭蔻全新激光煥白氣墊粉餅-第一款”雙層”氣墊粉餅!打造薄透無瑕底妝就靠它+

 • 24 november 2018 om 21:38
  Permalink

  Hull manager Iain Dowie has told departing USA international striker Jozy Altidore he must improve his attitude to training if he is to fulfil his potential. Hull manager Iain Dowie calls on departing striker Jozy Altidore to live up to his potential

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!