Nederland bovenaan in lijst landen die klaar zijn voor autonoom en elektrisch rijden

Uit de eerste Automotive Disruption Radar blijkt dat Nederland met 59 procent nog voor Japan (56 procent), Singapore (51 procent) en Duitsland (47 procent) eindigt voor wat betreft ontvankelijk zijn voor autonoom rijden op afroep.

De wereldwijde auto- en mobiliteitsindustrie staat aan de vooravond van een radicale transformatie door digitalisering, autonoom en elektrisch rijden en auto- en ritdelen. 46 procent van de consumenten wereldwijd koopt geen eigen auto meer als de zelfrijdende auto op afroep (robo-taxi) er is.

Bijna 4 op de 10 (37 procent) consumenten ziet een elektrisch voertuig als aantrekkelijk alternatief. Dit blijkt uit de eerste Automotive Disruption Radar, een analyse van Roland Berger die onderzoek deed naar status en ontwikkelingen in de auto- en mobiliteitsmarkt in 10 bepalende landen in de wereld. Het adviesbureau komt vanaf nu elk kwartaal met een nieuwe update van de analyse die wordt uitgevoerd behulp van 25 indicatoren op 5 terreinen (wet- en regelgeving, technologie, infrastructuur, marktactiviteiten en consumentenonderzoek).

Consumenten in grote landen als de VS (35 procent), India (33 procent) en China (27 procent) staan minder open voor autonoom rijden op afroep. ‘Elektrische zelfrijdende voertuigen zijn naar verwachting klaar om de markt op te gaan rond 2021,’ legt Rene Seyger, partner bij kantoor Amsterdam uit. ‘Alle grote fabrikanten werken momenteel aan modellen die autonoom en elektrisch zijn. Ze doen dit samen met leveranciers en spelers van buiten de sector, zoals IT-bedrijven. In totaal zijn er nu zo’n 40.000 fte aan de slag met nieuwe mobiliteitsdiensten en zelfrijdende voertuigen.’ (foto: Nuon)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!