Nederlandse Spyker zegt te fuseren met producent van elektrische vliegtuigen

AMSTERDAM – De Nederlandse autofabrikant Spyker, dat al een tijdje in financiële problemen verkeerd, zegt te gaan fuseren met een Amerikaanse fabrikant van elektrische vliegtuigen.

Het logo van Spyker
©: Wikipedia Commons/Francesco Gasparetti

Dit meldde Spyker. De precieze naam van het Amerikaanse concern is niet bekendgemaakt.

De duurzame technologie van het bedrijf wordt in de nieuwe auto’s van Spyker verwerkt, zegt de autofabrikant die een fabriek in Zeewolde heeft.

De fusie moet Spyker redden van een faillissement. Vorige maand oordeelde de rechtbank dat de fabriek in Zeewolde binnen 7 dagen moest worden opgeleverd aan een geldschieter.

Inboedel

Ook deze zomer zou de inboedel van Spyker bijna geveild worden om een schuld aan de Belastingdienst te voldoen. In beide gevallen wist Spyker-topman Victor Muller op het laatste moment dit te voorkomen.

Dinsdag vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan. Ook Spyker Events & Branding, een dochteronderneming, heeft al uitstel van betaling aangevraagd.

Salarissen en geldeisers

Het Amerikaanse bedrijf zou bereid zijn Spyker opnieuw te financieren zodat ook alle salarissen kunnen worden betaald.

Spyker kwam internationaal in de bekendheid toen het, het veel grotere Zweedse autoconcern Saab overnam van GM. Uiteindelijk moest Saab in 2011 faillissement aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!