Nieuw semi-elektrisch vaartuig voor haven Rotterdam

Bek en Verburg, inzamelaar van huishoudelijke scheepsafvalstoffen van de Rotterdamse haven, heeft de Invotis IX in gebruik genomen; inzamelen van afval gaat daarmee vanaf nu deels elektrisch.

De Invotis IX is een hybride vaartuig met een schonere motor en een kraan met knikarm waardoor het ook dichter bij cruiseschepen met overhangende sloepen kan komen.

Op de kraan na ziet de Invotis IX er van buiten net zo uit als de andere Invotissen van Bek en Verburg. In het 45 meter lange schip staan echter 2 dieselmotoren met daartussen de elektrische motor die verzonken ligt in de vloer en afgedekt kan worden. De boegschroefmotor wordt elektrisch aangedreven. Het schip vaart daarmee op een diesel-elektrisch aangedreven motor. De motor kan 1 uur achter elkaar elektrisch varen en heeft dan weer 1 uur nodig om op te laden. Tussendoor vaart het schip op GTL; Gas To Liquid (red. van gas naar vloeibaar): diesel met schonere uitstoot, amper roet en geurloze brandstof. Inmiddels worden bijna alle afvalstoffen die Bek & Verburg meeneemt hergebruikt. Slechts 7 procent gaat naar de stort.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!