Nieuwe waterstofbus voor vervoerder Syntus

UTRECHT – Syntus heeft een nieuwe waterstofbus in gebruik genomen die wordt ingezet in de regio Arnhem-Apeldoorn.

De bus is gebouwd door de Poolse bussenbouwer Solbus en maakt gebruik van een brandstofcelsysteem van HyMove B.V., dat voor de elektrische energie zorgt.

Het gaat om een proef van Syntus, HyMove en de provincie Gelderland. Cees Anker, algemeen directeur van Syntus legt uit dat er in de regio al ervaring is opgedaan met de inzet van waterstofbussen, maar dat de technologie nog niet verder van de grond te gekomen.

Met het project speelt het concern speelt in op de overeenkomst tussen ov-bedrijven en staatssecretaris Sharon Dijksma om vanaf 2025 uitsluitend bussen in het openbaar vervoer te gebruiken die geen schadelijke uitlaatgassen uitstoten.

Lees ook: Kabinet: vanaf 2025 alleen nog nieuwe bussen op elektriciteit en waterstof

Remenergie terugwinnen

Behalve het brandstofcelsysteem achterin de bus liggen er op het dak van de bus tanks voor de waterstof en batterijpakketten, die nodig zijn om de remenergie terug te winnen. De bus is eveneens uitgerust met elektrische wielnaafmotoren die ontwikkeld zijn door het Apeldoornse bedrijf e-Traction. 

De wielen zijn de enige bewegende delen in de aandrijving van de bus waardoor de bus energiezuinig en onderhoudsvriendelijk is. De aandrijving levert een vermogen van 226 kW (307 pk), waardoor de bus ook in rijtechnisch opzicht prima presteert.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!