Nieuwe waterstofstations voor Shell in zuidwest-Duitsland

Het Duitse netwerk van waterstofstations wordt in hoog tempo uitgebreid. Na de ingebruikname van waterstofstations in Wiesbaden en Frankfurt hebben Daimler, Shell en Linde het initiatief genomen voor nog 2 waterstofstations in Sindelfingen en Pforzheim.

De nieuwe tankstations zijn te vinden langs de Autobahnen A8 (Pforzheim) en de A81 (Sindelfingen) op belangrijke knooppunten langs de verkeersroutes in het zuidwesten van Duitsland. Het waterstofstation in Sindelfingen bevindt zich naast de Mercedes-Benz fabriek, waarin de R&D-afdeling is gehuisvest. Hier wordt ook gewerkt aan de ontwikkeling van de volgende generatie brandstofcelauto’s van Mercedes-Benz op basis van de GLC.

Daimler was verantwoordelijk voor de bouw van de 2 waterstofstations, terwijl de innovatieve waterstof-vultechnologie is ontwikkeld door specialist Linde. Beide waterstof-tankinstallaties zijn geplaatst bij tankstations van Shell. De 3 ondernemingen zijn partners in de joint venture H2 Mobility, die is opgericht om een waterstofinfrastructuur in Duitsland te ontwikkelen.

In Duitsland zijn op dit moment 32 waterstofstations in gebruik, gesponsord door de Duitse overheid via het Nationale Innovationsprogramm Wasserstoff- und Brennstoffzellentechnologie (NIP).

In totaal heeft de Duitse overheid 1,8 miljoen euro bijgedragen aan de bouw van de 2 waterstofstations. Er wordt gestreefd naar 100 tankstations in 2018. Het project Clean Energy Partnerschaft (CEP) heeft het fundament gelegd voor de uitbreiding van de waterstofinfrastructuur in Duitsland door middel van gemeenschappelijke standaards en normen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!