Onderzoek Sweco: Europa nog niet klaar voor elektrische auto

Uit onderzoek van ingenieursadviesbureau Sweco blijkt dat de dichtheid van oplaadpunten voor elektrische voertuigen in Europa nog niet voldoende is en de betaalmethoden, opladers, oplaadpunten en laadtijden verschillen per land. Een reis maken door Europa met een elektrisch voertuig is nu nog een hele uitdaging die veel planning vereist. De infrastructuur voor elektrische voertuigen in Europa verschilt sterk van land tot land.

Willem Scheper, teammanager mobiliteit bij Sweco Nederland, vertelt: ‘Willen we ons in de toekomst ook blijven verplaatsen over grote afstanden met een elektrisch voertuig dan vraagt dat om afstemming van de infrastructuur in Europese landen. Tegelijkertijd zien we dat technologische ontwikkelingen doorzetten en daarmee de actieradius van elektrische voertuigen toeneemt. Een vakantiereis met een elektrisch voertuig door Europa is nu nog een avontuur, maar zal over enkele tientallen jaren net zo gewoon zijn als nu met een benzineauto.’

Het Urban Insight rapport van Sweco ‘E-magine a Journey through Europe – Energy Infrastructure for Sustainable Mobility’ doet verslag van de fictieve reis van een gezin door Europa met een elektrische auto en analyseert de status van elektrische voertuigen en faciliteiten in Europa vandaag de dag. In het rapport wordt onderzocht wat de verwachtingen en technische vereisten zijn voor de ontwikkeling van duurzame mobiliteit.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!