Onderzoeksgroep: Geef particulier 6.000 euro om volledig elektrische auto te kopen

UTRECHT – De overheid moet een aanschafsubsidie van eenmalig 6.000 euro in 2017 instellen voor volledig elektrische auto’s om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor particulieren.

Dit schrijft het Formule E-Team (FET), een publiek-privaat platform voor het stimuleren van elektrisch rijden, in een adviesrapport aan de overheid.

In de opzet loopt de subsidie tot 2020 met een gefaseerde daling naar 4.500 euro in 2018, 3.000 euro in 2019 en 1.500 euro in 2020.

FET verwacht dat dit consumenten zal overhalen om in totaal 21.992 nieuwe volledig elektrische auto’s te kopen. In totaal is er 78,5 miljoen euro nodig voor deze maatregel.

Laadtegoed

Verder adviseert het platform een laadtegoed op te stellen voor gebruikte volledig elektrische auto’s en plug-in hybrides van 1.000 euro. Zo moet de markt voor elektrische occasions gestimuleerd worden en export worden voorkomen. Hiervoor is van 2017 tot 2020 een budget van 57,7 miljoen euro nodig, denkt FET.

Het grootste struikelblok voor particulieren om nu een elektrische auto aan te schaffen is de aanschafprijs. Die ligt gemiddeld 9.000 tot 17.000 euro hoger dan bij vergelijkbare modellen op benzine of diesel.

Kanttekeningen

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is positief over het rapport, maar stelt ook een aantal kanttekeningen bij de aannames die FET maakt. Zo is het nog maar de vraag vanaf wanneer de prijs van elektrische auto’s zal dalen. Volgens FET gebeurt dat vanaf 2020, maar daar is het PBL niet zeker van.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) schrijft aan de Tweede Kamer dat hij het belang van elektrisch vervoer onderschrijft, maar dat het kabinet niet gelijk 136 miljoen euro beschikbaar kan stellen.

Hij gaat eerst in overleg met zijn met de staatssecretarissen van Infrastructuur en Milieu en die van Financiën om de voorgestelde maatregelen te onderzoeken. ‘

Lees hier het volledige rapport 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!