Opladen voor elektrische auto’s wordt (nog) goedkoper

UTRECHT – De belasting op het opladen bij een laadpunten voor elektrische auto’s wordt vanaf 2017 gehalveerd van 10,007 cent naar 4,996 cent.

Het tarief gaat voor 4 jaar gelden. Hiermee wordt elektrisch rijden, dat per gereden kilometer al relatief goedkoop is, nog goedkoper. Voor de overheid betekent de maatregel een belastingderving van 9 miljoen euro.

Dit meldt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) aan de Tweede Kamer. Hij reageert op een motie van D66 en GroenLinks.

Knelpunt

Kamerleden Van Weyenberg en Grashoff verzochten de staatssecretaris de energiebelasting als knelpunt voor de transitie naar elektrisch rijden aan te passen.

Uit een overzicht die Wiebes presenteert blijkt dat de energiebelasting op elektrisch rijden relatief laag is. Per gereden kilometer wordt 1,8 cent belasting betaald. Alleen rijden op LPG wordt minder belast met 1,5 cent per kilometer. Rijden op benzine en diesel kosten respectievelijk 4,9 cent en 2,7 cent belasting per kilometer.

Goedkoopste

De totale kosten voor elektrisch rijden liggen per kilometer op 3,2 cent als thuis wordt opgeladen en op 4,5 tot 6,3 cent bij een openbare laadpaal. In deze cijfers zitten de opstart- en transactiekosten niet bij en voor snelladen geldt ook een ander bedrag .

Met deze kosten is elektrisch rijden niet altijd de goedkoopste. Op LPG rijden kost ongeveer 4,3 cent per kilometer, diesel 5,9 procent en benzine is het duurst met 8,8 procent

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!