Oppositiepartijen willen export hybride auto’s voorkomen

AMSTERDAM – Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) moet voorkomen dat hybride auto’s al binnen een paar jaar naar het buitenland worden geëxporteerd.

Dit vinden oppositiepartijen D66, GroenLinks, CDA en SP, zo meldt RTL Nieuws donderdag. Zij stellen voor om de auto’s aantrekkelijker te maken voor particulieren in plaats van zakelijke rijders.

Particulieren zouden minder snel de auto opnieuw verkopen en zouden ook zuiniger rijden. Zakelijke rijders hebben een tankpas van de zaak en zijn daardoor minder geneigd zo veel mogelijk elektrisch te rijden.

Export

Uit eerder onderzoek van TNO blijkt dat tegen het zesde levensjaar van en hybride auto de helft van alle voertuigen al is geëxporteerd. Door de export van milieuvriendelijke auto’s hebben de fiscale voordelen bij de aanschaf van nieuwe groene voertuigen maar een beperkt effect in Nederland.

De partijen hebben verschillende plannen om dit mogelijk te maken. Zo wil D66 een subsidiepotje, GroenLinks wil alle milieuvriendelijk auto’s aantrekkelijker maken en de SP stelt een lagere motorrijtuigenbelasting voor op hybride auto’s.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de belastingplannen voor de autosector van Wiebes.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!