Oslo heeft Europese primeur met gelede elektrische bussen BYD

In het Noorse Oslo zijn 2 volledig elektrische, gelede bussen van BYD in gebruik genomen. Noorwegen is daarmee het eerste land in Europa dat deze 18-meter-bussen inzet voor openbaar vervoer.

Nobina is de eerste busmaatschappij in Europa die de, door het Chinese BYD geproduceerde, gelede bussen in gebruik neemt. De 2 18-meter-bussen rijden op de routes 31 en 31E, de 2 drukste buslijnen in Noorwegen met ongeveer 15 miljoen passagiers per jaar en 50.000 reizigers per dag. De bussen worden geëxploiteerd door Nobina in samenwerking met de transportautoriteit Ruter.

Met andere elektrische bussen wordt momenteel getest in Noorwegen, maar in tegenstelling tot deze bussen, maken de gelede bussen van BYD geen gebruik van ‘opportunity charging’ middels pantografen en laadinfrastructuur onderweg. De BYD-bussen worden op het depot geladen.

‘2 jaar geleden introduceerden we het concept van de 18-meter gelede bus, nu zijn we verheugd dat de bussen worden ingezet’, zegt Isbrand Ho, Managing Director bij BYD Europe. ‘De omstandigheden in Oslo zijn uitdagend voor elektrische bussen, maar we hebben er alle vertrouwen in dat onze bussen goed zullen presteren op deze drukke route, zelfs in de Noorse koude winter.’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!