Provincie Groningen krijgt eerste batterij-aangedreven inspectieschip

De provincie Groningen krijgt eind 2018 een duurzaam inspectieschip voor toezicht, handhaving en begeleiding van de scheepvaart en evenementen in Groningen; het eerste batterij-aangedreven inspectieschip van Nederland. De kosten? Ongeveer 1,6 miljoen euro.

Met het nieuwe elektrische schip is door de inzet van elektromotoren geen fossiele brandstof meer nodig. De batterijen in het vaartuig worden met groene stroom geladen op de ligplaats. Alleen in noodsituaties kan een (klein) dieselaggregaat worden ingezet om de batterijen bij te laden. Naar verwachting kan het dieselaggregaat op termijn worden vervangen door een brandstofcel, waardoor er geen uitstoot van CO2 mogelijk is.

Uit berekeningen is gebleken dat de bouw van het duurzame schip in eerste instantie duurder is, maar dat op de lange termijn de onderhoudskosten lager uitvallen. Dat maakt het volgens de provincie ook economisch een goede keuze. Het inspectievaartuig wordt circa 19 meter lang en 5 meter breed. Op normale achturige werkdagen is 100 procent schoon varen mogelijk.

De provincie Groningen heeft ongeveer 143 kilometer vaarweg in beheer. Het inspectievaartuig wordt gebruikt voor toezicht en handhaving op de vaarwegen die in beheer zijn bij de provincie Groningen. Ook wordt het schip ingezet bij de begeleiding van speciale transporten over water en voor het toezicht bij evenementen op het water.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!