PvdA wil af in 2030 af van auto met verbrandingsmotor

UTRECHT – Tegen 2030 moet er een verbod zijn op de verkoop van auto’s met een benzine- of dieselmotor.

Dit wil de PvdA, zo valt te lezen in een energievisie van de partij. De nota moet onderdeel gaan uitmaken van het nieuwe verkiezingsprogramma.

“Auto’s met uitlaten zijn de nieuwe sigaret”, aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos tegenover de NOS. “Roken is ook heel lang normaal gevonden, maar geleidelijk is er steeds meer weerstand tegen ontstaan. Met de auto moet hetzelfde gebeuren: het is vies en ongezond. Mensen pikken het straks gewoon niet meer.” 

Een volledig duurzaam wagenpark is de droom van de socialisten. Hierin is geen ruimte meer voor bijvoorbeeld benzinestations, maar voor de snellaadstations zoals Fastned deze langs de snelwegen ontwikkelt.

Accu

Als er zo’n 8 miljoen elektrische en andere milieuvriendelijkere auto’s rondrijden in Nederland biedt dat nog grotere mogelijkheden voor het combineren van de accu’s van de auto’s met het energienet.

Op kleine schaal gebeurt dat al in bijvoorbeeld de Utrechtse wijk Lombok en hoogspanningsnetbeheerder TenneT is van plan om enkele duizenden elektrische auto’s te gaan gebruiken voor een test.

Windenergie

In de energienota staat verder dat de partij uitgaat van een daling van de kosten van windenergie, vooral wind op zee. Windmolens op land zijn dan niet meer nodig, aldus de PvdA.

Ook voorspelt de partij dat woningen straks geen gasaansluiting meer nodig hebben. Sommige huizen verbruiken nu netto al geen energie meer, hoewel dit niet betekent dat ze van het energienet afkunnen.

Lees hier de complete energievisie 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!