RAI Vereniging: verkoop elektrische auto verdubbelt in 2018 tot 15.000 stuks

RAI Vereniging voorspelt dat de nieuwverkoop van volledig elektrische auto’s in 2018 verdubbelt. De brancheorganisatie verwacht dat er in 2018 naar schatting 15.000 nieuwe volledig elektrische auto’s verkocht worden. Dat zal bijna 4 procent zijn van de totale autoverkoop van 430.000 stuks.

In het lopende kalenderjaar eindigt de verkoopteller naar verwachting op circa 7.000 stuks. Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck wordt elektrisch rijden interessanter voor een grotere groep autorijders. De komende jaren neemt het aanbod van modellen met een grotere actieradius toe en geldt een lage bijtelling. Deze modellen worden veelal beter betaalbaar en hebben een groter bereik. Hierdoor wordt het voor een grotere groep autobezitters interessant om te kiezen voor een emissieloze auto. Tot 1 november dit jaar zijn er in totaal 5.998 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd. In 2016 lag dit aantal op 1 november nog op 3.015.

Nieuwe elektrische auto’s worden vooral zakelijk aangeschaft. Bijna 90 procent van deze nieuwverkopen in 2017 is zakelijk. Tot 2021 wordt de zakelijke markt gestimuleerd met een lage bijtelling van 4 procent. Voor de meeste particulieren is een elektrische auto echter te duur. RAI-voorzitter Van Eijck: “Ondanks dat elektrische auto’s goedkoper worden, zullen veel particulieren nog blijven kiezen voor een meer betaalbare benzine- of dieselmotor. Komend jaar is zo’n 75 procent van de verkopen een benzine- en 17 procent een dieselauto. De enige manier om particulieren te verleiden is met een particuliere aanschafsubsidie voor nieuwe elektrische auto’s.” (foto: Fastned)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!