Reeks organisaties wil geen bijtelling voor volledig elektrische auto’s

AMSTERDAM – Volledig elektrische auto’s moeten vrijgesteld blijven van de bijtelling en de fiscale ruimte tussen plug-in hybrides en conventionele auto’s moeten groter worden.

Een oplaadpunt op een eiland op het platteland
C: David van der Mark

Hiervoor pleiten een reeks van lobbyorganisaties uit de autosector, zoals Bovag en RAI Vereniging, en een aantal maatschappelijke organisaties zoals Natuur & Milieu en Milieudefensie.

Zij lopen voor op de bekendmaking van de definitieve plannen voor de motorrijtuigenbelasting in 2016 door staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën).

De organisaties willen dat de categorie van 18 procent vervalt en dat de categorie van 21 procent ruimer wordt. “Zo blijven de plugin-hybrides aantrekkelijker om te leasen dan gewone auto’s. En minder categorieën past bij de wens van vereenvoudiging van de bijtelling en bij minder marktverstoring.”

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

De organisaties willen de volgende verdeling voor de bijtelling:

Volledig elektrisch 4 procent
Plug-in Hybrides 15 procent
51-106 gr/km 21 procent
Overig 25 procent

Als de kleine categorie van 18 procent blijft, zou dat er toe leiden dat een beperkt aantal automerken heel veel verkocht gaan worden, denken de organisaties.

Volledig elektrisch

Eigenlijk willen de lobbyorganisaties ook dat het tarief voor elektrische auto’s volledig komt te vervallen, om deze voertuigen nog voldoende aantrekkelijk te maken.

“Dit maakt elektrisch rijden voor de consumentenmarkt aantrekkelijker en stimuleert de echte pioniers van het elektrisch rijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!