Reeks oplaadpalen voor groenste pand West-Europa in Amstelveen

UTRECHT – Er zijn 12 laadpalen geplaatst bij één van de meest groene gebouwen van Europa, dat in Amstelveen staat. Hiermee breidt eigenaar Gideon Goudsmit de duurzame eigenschappen van het pand nog eens uit.

Het gebouw, Energie(k) genaamd, aan de Parelvisserslaan 1 in Amstelveen is een bijzonder pand. Het is het eerste gerenoveerde kantoorgebouw in Europa dat meer energie produceert dan dat het verbruikt.

Aan de gevels en op het dak liggen 1.200 zonnepanelen. Het gebouw verbruikt geen gas en door een reeks energiebesparende maatregelen is het energieverbruik drastisch verlaagd.

Extra groene stroom

Zo voorziet het gebouw niet alleen in de eigen energiebehoefte, maar wordt er ook nog eens genoeg groene stroom geproduceerd om 40 eensgezinswoningen van elektriciteit te voorzien.

In de 12 laadpalen heeft Goudsmit  zo’n 50.000 euro geïnvesteerd. De parkeerplaatsen die erbij horen zijn beschikbaar voor het publiek. Parkeren is gratis, maar voor opladen wordt betaald via het systeem van EV-Box, de fabrikant van de laadpalen.

De laadpalen kunnen in ruim een uur een lege accu van een Renault Zoe volledig opladen. De batterijen van een Model S kunnen binnen 3 uur worden opgeladen.  Door de locatie, vlakbij een halte van het metronetwerk van Amsterdam, verwacht Goudsmit dat de locatie populair zal zijn onder mensen die de stad willen bezoeken.

Uitbreiding

Als er genoeg animo is, heeft hij nog uitbreidingsplannen voor nog eens 12 oplaadpalen op de parkeerplaats. Ook is er nog ruimte voor zo’n 50 laadpalen in de kelder.

Voor het gebouw heeft Goudsmit nog meer grote plannen. De zonnepaneleninstallatie wordt de komende 2 jaar uitgebreid naar 3.000 vierkante meter aan zonnepanelen en er komen deze zomer nog eens 600 speciale zonnepanelen bij die stroom en warmte produceren.

Nu produceert het gebouw zo’n 150.000 kilowattuur extra groene stroom per jaar voor levering aan het energienet. Na de gehele transformatie wordt dat maar liefst 700.000 kilowattuur groene stroom, net zoveel als het jaarverbruik van 200 huishoudens.

Energie(k), Goudsmit
©: Gideon Goudsmit

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!