Regio Amstel-Meerlanden en Schiphol nemen 100 elektrische bussen in gebruik

Connexxion, Vervoerregio Amsterdam en Schiphol hebben Europa’s grootste elektrische busvloot gepresenteerd. Vanaf 1 april rijden op en rond Schiphol en op hoogwaardig openbaar vervoerlijnen binnen de concessie Amstelland-Meerlanden 100 elektrische gelede bussen van het type VDL Citea. De concessie Amstelland-Meerlanden loopt tot 11 december 2027. De 100 elektrische bussen die nu ingezet worden zijn de eerste fase van een transitie naar een uiteindelijk 258 zero emissie bussen in 2021.

In de afgelopen weken zijn de VDL Citea’s SLFA Electric gefaseerd in de dienstregeling opgenomen. De bussen gaan gezamenlijk 30.000 kilometer per dag rijden. Op 6 lijnen worden de bussen 24 uur per dag ingezet. Dankzij het geoptimaliseerde snellaadconcept is de operationale beschikbaarheid van de elektrische bussen maximaal. De batterijen hebben een energie-inhoud van 169 kilowattuur en kunnen met maximaal 420 kilowatt vermogen geladen worden. Dit betekent dat een lege batterij in maximaal 20 minuten weer geladen wordt voor een volgende rit. Op deze manier wordt de stilstand voor laden tot een minimum beperkt. Naast 23 Heliox snelladers (450 kilowatt), die verdeeld zijn over 4 strategische laadpunten in de operatie, zijn op het depot 84 Heliox depotladers (30 kilowatt) voorzien. Hier worden de bussen ’s nachts langzaam geladen en worden dan tevens voorverwarmd zodat deze ’s ochtends met een volle batterij en voorverwarmd interieur in de operatie kunnen starten. Het laden gebeurt via een pantograaf op het dak van de bussen. Verder wordt er nog gebruik gemaakt van 2 Heliox mobiele laders (25 kilowatt).

Er zijn 2 verschillende uitvoeringen van de VDL Citea SLFA Electric aan Connexxion geleverd. De R-Net bussen zijn uitgevoerd met een 3-deurs configuratie in het standaard Citea exterieur met maximaal 50 zitplaatsen. Deze bussen gaan rijden op 4 hoogfrequente R-Net lijnen tussen Uithoorn, Amstelveen, Schiphol en Amsterdam centrum.

De bussen voor Schipholnet gaan rijden op 12 lijnen op en rond Schiphol. Deze bussen zijn uitgevoerd in het BRT-design. Dankzij de uitvoering met een vierde deur beschikken de bussen over een verder geoptimaliseerde passagiersflow.

De chauffeur wordt bij dit alles via het standaard digitale Electronic Interface Cluster optimaal geïnformeerd over de rijprestaties en de actuele status van het voertuig. Voor de passagiers bieden luxe stoelen, WiFi en usb-aansluitingen extra comfort.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!