Verkoop elektrische auto’s zakt in na wijziging fiscale voordelen  

UTRECHT – De registratie van nieuwe elektrische en hybride auto’s is in de eerste maand van dit jaar zoals verwacht ingezakt nadat 2015 nog een topjaar was.

Dit blijkt uit cijfers van RvO.nl. Er werden in totaal maar 614 nieuwe (semi)elektrische auto’s op naam gezet, tegen 17.000 een maand eerder.

Het record in december was te danken aan de aflopende fiscale voordelen voor vooral hybride auto’s. Zo is de bijtelling voor hybride auto’s meer dan verdubbeld vanaf 1 januari van 7 procent naar 15 procent.

Nieuwe tarief

Dit nieuwe tarief moet meer mensen doen kiezen voor de volledig elektrische auto’s. Voor deze categorie geldt nog een lage bijtelling van 4 procent en deze categorie groeit dus ook met het gewone tempo door.

Er kwamen 226 volledig elektrische auto’s bij de eerste maand van dit jaar, ongeveer hetzelfde maandelijks groeitempo als vorig jaar.

De Tesla Model S blijft het populairst met 87 nieuwe registraties, gevolgd door de Nissan Leaf (65 nieuwe registraties), de Renault Kangoo ZE (38 nieuwe registraties) en de Renault Zoe (25 nieuwe registraties).

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!