Rekenkamer: Fiscale voordelen elektrische auto’s relatief duur

AMSTERDAM – De fiscale voordelen die de overheid in standhoudt voor het kopen van hybride en elektrische auto’s zijn relatief duur.

Dit schrijft de Algemene Rekenkamer in de Nationale Verklaring 2015.

“Gelet op de ervaringen tot nu toe is de kans groot dat deze doelstelling vooral zal worden gerealiseerd door grote hybride plug-in-auto’s die minder zuinig zijn”, aldus de onderzoekers.

Ook is de Rekenkamer kritisch op de grote export van groene auto’s die hier met fiscale voordelen worden verkocht. Binnen 4 jaar wordt een relatief groot aantal hybride en elektrische auto’s geëxporteerd.

De Rekenkamer stelt daarom dat de doelstelling misschien moet worden verhoogd van 200.000 elektrische en hybride auto’s in 2020, naar 300.000.

In 2014 is de overheid minstens 700 miljoen euro misgelopen door de fiscale stimulering van milieuzuinigere auto’s. Waarschijnlijk is het bedrag veel groter, maar het ministerie van Financiën weet niet hoeveel BPM wordt misgelopen door het huidige beleid.

De Bovag riep woensdag het kabinet op te stoppen met de fiscale stimulering van elektrische auto’s en een aankoopsubsidie in te stellen. Nu profiteren vooral zakelijke rijders van de stimuleringsregeling. Met een aankoopsubsidie profiteert iedereen. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!