’s-Hertogenbosch verwelkomt 4 bijzondere laadpleinen voor elektrische auto’s

Slim laden, snel uitbreiden van het aantal laadpalen en een rustig beeld in de straat behouden. Dat zijn enkele bijzonderheden van de 4 nieuwe laadpleinen in Slot Haverleij in Engelen, gemeente ‘s-Hertogenbosch. Onlangs opendede  gemeente samen met Enpuls (red. onderdeel van Enexis Groep) en Allego de laadpleinen.

Innovatief aan de laadpleinen is de invoering van het ‘plug-and-play’-systeem, waarbij het aanvragen en plaatsen van een laadpaal binnen een week gerealiseerd is. Voorheen was dat enkele maanden. Ook het slim laden van de auto’s wordt, samen met de gebruikers, getest. Mede door de intensieve samenwerking met de bewoners in Slot Haverleij is de laadinfrastructuur klaar voor de verwachte groei van het elektrisch rijden.

Op 4 binnenpleinen in Slot Haverleij zijn laadpleinen van elk 2 laadpalen geplaatst. Om in te spelen op de groeiende vraag naar laadpalen zijn op deze pleinen alle voorbereidingen getroffen om het aantal bij toekomstige behoefte snel uit te breiden naar maximaal 48 laadpunten. Er is voldoende bekabeling aangelegd en een verkeersbesluit genomen voor alle toekomstige laadpalen.

Naast het ontwikkelen van de laadpleinen krijgt ook het ‘slim laden’ de aandacht. In verschillende fases wordt het efficiënt opladen van elektrische auto’s, oftewel ‘smart charging’, ingevoerd. Met smart charging laden auto’s niet tegelijkertijd op, maar bepaalt het systeem wanneer de auto opgeladen wordt. Hierdoor kan een hoge piek in het lokale netwerk voorkomen worden

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!