’s Werelds eerste volledig elektrische scanauto voor Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom heeft de eerste volledig elektrische en emissieloze scanauto geïntroduceerd. Deze scanauto voor handhaving en toezicht, afgekort HTS-auto, gaat het handmatige productiewerk van parkeerbeheerders overnemen. Hierdoor kan gefocust worden op kwaliteitshandhaving.

In de gemeente Bergen op Zoom staan duurzaamheid en bio-based industrie hoog op de agenda. Daarom wordt bij nieuwe projecten altijd gezocht naar een zo duurzaam mogelijke oplossing. Wethouder Yvonne Kammeijer: ‘Dit was een uitdaging omdat wat we voor ogen hadden nog niet bestond. De gemeente heeft Parkeerbeheer Bergen op Zoom gevraagd om met een duurzame oplossing te komen. Parkeerbeheer heeft met de leveranciers gekeken naar de mogelijkheden voor een volledig elektrische en emissieloze auto. En dat is gelukt met de nieuwe Renault ZOE in combinatie met het ScanGenius Scansysteem van ARVOO Imaging Products.

De grootste uitdaging lag bij de stroomvoorziening van het ScanGenius scansysteem op het dak en achter in de auto. Deze worden bij conventionele auto’s aangesloten op de stroomvoorziening van de auto. Bij een volledig elektrisch voertuig is dit niet mogelijk, zonder de actieradius van de auto drastisch te beperken. Voor onze HTS-auto is daarom een apart accupakket ontwikkeld, dat volledig is weggewerkt in de kofferbak.’

De HTS-auto wordt breder ingezet dan enkel voor parkeerhandhaving. Hiervoor waren de nodige innovaties nodig. De basis van deze innovaties ligt bij Parkeerbeheer Bergen op Zoom. Zij zijn degenen geweest die de leveranciers uitgedaagd hebben om de scanauto technisch verder te innoveren, zodat de scanauto voor meerdere doeleinden tegelijk gebruikt kan worden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!