Schone auto’s hebben overheid 5,2 miljard gekost

AMSTERDAM – De overheid is 5,2 miljard euro aan belastinginkomsten misgelopen vanaf 2007 door de fiscale voordelen die gelden voor elektrische en zuinige auto’s.

Een oplaadpunt voor elektrische auto's in Amsterdam
©: Groene Courant

Dit meldt de Algemene Rekenkamer woensdag als onderdeel van het verantwoordingsonderzoek naar de financiële huishouding van de overheid.

De opstellers van het rapport zijn erg kritisch over de fiscale stimuleringen. “Het heeft minder CO2 besparing opgeleverd dan uit de officiële cijfers blijkt en is per bespaarde ton CO2 relatief duur.”

Nederlandse autovloot

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de voorspelde Co2-daling van de Nederlandse autovloot in de praktijk lager was.

Vanochtend kwam TNO met een rapport waaruit bleek dat veel van de gesubsidieerde hybride en elektrische auto’s naar het buitenland worden geëxporteerd. Volgens de Algemene

Rekenkamer blijkt ook dat het brandstofverbruik dat wordt opgegeven bij sommige conventionele auto’s in de praktijk lager is.

Vrijstelling

Vorig jaar scheelde fiscale stimuleringen voor schone auto’s het kabinet ongeveer 1,5 miljard euro.

Kopers van sommige elektrische auto’s kunnen bijvoorbeeld profiteren van een vrijstelling op de aanschafbelasting. Ook is er een lagere bijtelling voor milieuvriendelijke auto’s.

Vorig jaar ontstond er een run op elektrische en hybride auto’s zoals de Mitsubishi Outlander PHEV en ook de dure Tesla Model S doordat de bijtelling werd verhoogd per 1 januari 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!