Software TU Eindhoven kan transporteurs 6,5 miljoen ton minder Co2 doen uitstoten

UTRECHT – De TU Eindhoven heeft software ontwikkeld waarmee transporteurs de Co2-uitstoot kunnen verlagen en miljarden kunnen besparen.

Het Get Service-platform, dat op 1 oktober wordt gepresenteerd, moet inspelen op onvoorziene situaties. Zo zorgt het ervoor dat een transporteur weet hoe druk het op de weg is, wat voor weer het lokaal is en waar de goederen zijn.

Het totale brandstofverbruik in de Europese Unie moet met de software met 2 miljard liter diesel per jaar dalen, waarmee de uitstoot van 6,5 miljoen ton Co2 wordt voorkomen.

Shanghai

“Stel, een container vol elektronica komt via een zeeschip uit Shanghai aan in de haven van Rotterdam. Daar zal de container per binnenvaartschip verder vervoerd worden naar het Ruhrgebied”, geeft de universiteit als voorbeeld.

“Maar door noodweer onderweg komt het zeeschip later dan gepland aan in Rotterdam en mist het de aansluiting. Zulke onvoorziene verstoringen leiden tot vertraging, opstoppingen en extra kosten. Alleen al in de Rotterdamse haven lopen de kosten jaarlijks op tot vele miljoenen euro’s.”

Er is 3 jaar gewerkt aan de software die gefinancierd is vanuit de Europese Unie. Bij het platform zijn transportbedrijven en andere onderzoeksinstellingen aangesloten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!