‘Noodrem’ mogelijk vanuit kabinet bij te groot succes budgetauto Tesla

UTRECHT – Het is mogelijk om een ‘noodremprocedure’ in te voeren als blijkt dat volledig elektrische auto’s te succesvol zijn en de overheid grote hoeveelheden belastinginkomsten gaat missen.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) geeft aan in februari 2018 te kunnen zeggen of er ‘belastingerosie’ optreedt door de fiscale stimulering van volledig elektrische auto’s zoals die van Tesla.

Hij stelt voor daarna de Kamer te laten bepalen of er een aanpassing van het bijtellingspercentage nodig is. Binnen 4 weken kan er dan een spoedwetsvoorstel liggen.

Model 3

Tesla onthulde bijna een week geleden de Model 3 en vanaf dag 1 werd duidelijk dat de auto de hype heeft waargemaakt. Binnen enkele dagen werden er bijna 300.000 reserveringen gedaan bij Tesla, dat vorig jaar nog maar 50.000 auto’s fabriceerde.

Hoeveel orders er vanuit Nederland zijn gedaan, is niet duidelijk. Een woordvoerster van het bedrijf vertelt tegenover de Groene Courant dat er geen cijfers per land worden bekendgemaakt.

Fiscaal voordeel

Voor de overheid kan een plotselinge populariteit van elektrische auto’s duur uitvallen. Voor zakelijke rijders is een volledig elektrische auto fiscaal voordelig door een lage bijtelling.

De huidige elektrische modellen zijn nog relatief duur of kennen een lage actieradius, maar nieuwe modellen zoals de Model 3 en ook de Bolt van Chevrolet zijn met een prijs van ongeveer 35.000 euro en een actieradius van ruim 300 kilometer een aantrekkelijk aanbod.

CDA-Kamerlid Pieter Omzigt haalde aan dat het kabinet al miljarden euro’s belasting is misgelopen door de fiscaal voordelen behandeling van hybride auto’s zoals de Mitsubishi Outlander en Volvo V60. Hij vreest voor een herhaling. 

Hij kreeg steun van regeringspartijen VVD en PvdA, die onlangs nog een motie indiende om vanaf 2025 te streven naar alleen nog emissieloze auto’s in de showrooms.

Foto: Sisyfus – Own work, Public Domain, 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!