Studententeam TU Eindhoven presenteert circulaire e-auto

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben ’s werelds eerste circulaire auto gepresenteerd: Noah. De elektrische auto zal worden vervaardigd uit recyclebare materialen die gemakkelijk kunnen worden gescheiden. Het chassis, de carrosserie en het interieur van Noah zullen volledig worden gemaakt van bio-based materialen. De auto zal rond de 350 kilogram gaan wegen en plaats hebben voor 2 personen. Noah wordt elektrisch aangedreven met 6 modulaire batterijen die gemakkelijk kunnen worden vervangen en opgeladen. Tijdens een evenement in de zomer van 2018 zal het team met Noah door Europa trekken om de auto te tonen aan het grote publiek.

Dit jaar wil TU/ecomotive laten zien dat circulariteit in complexe producten niet slechts toekomstmuziek is maar nu al kan worden toegepast. Het team wil dit bewijzen door dit jaar de eerste circulaire auto van de wereld te maken: Noah. Noah wordt aangedreven door 2 elektromotoren van 15 kilowatt die aangesloten zijn op een geoptimaliseerde aandrijving. Met deze aandrijvingen zal de auto een snelheid behalen van ongeveer 100 kilometer per uur en een bereik van 240 kilometer hebben. Aan het einde van zijn levenscyclus zal Noah volledig recyclebaar zijn, hierdoor krijgen de materialen een nieuw leven en kan er minder gebruik worden gemaakt van grondstoffen. Om de boodschap meer kracht bij te zetten wil het team laten zien dat een groene auto niet per definitie een compromis is met design en comfort. Noah zal daarom ook een zogenoemde “connected car” worden. Dit houdt in dat Noah kan worden geopend met een mobiel door de ingebouwde NFC-scanners en hierdoor direct alle voorkeuren van de bestuurder kan instellen. Dit maakt Noah geschikt voor carsharing, iets dat het team ziet als een noodzaak voor de toekomst van mobiliteit.

Om Noah een echte auto te noemen laat TU/ecomotive de auto ook keuren door de RDW. Uitgerust met een kentekenplaat zal het team samen met zijn partners een evenement organiseren waarmee het met Noah langs verschillende grote Europese steden zal gaan om de circulaire economie te promoten. Het evenement zal plaatsvinden in de zomer van 2018.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!