Tankstation voor waterstof in Delfzijl geopend

Het tankstation voor waterstof in Delfzijl is geopend. Samen met de 2 bussen die de komende jaren rijden in Groningen en Drenthe is dit de opmaat naar de vergroening van de economie in Noord-Nederland.

Gedeputeerde Fleur Gräper – Van Koolwijk, onder andere verantwoordelijk voor verkeer en vervoer in de provincie Groningen, verrichtte de opening samen met bestuurders van het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz, AkzoNobel Specialty Chemicals, Groningen Seaports en PitPoint. De proef met de bussen duurt 5 jaar en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Europese HighVLOCity-programma.

Om de inzet van waterstofbussen in deze regio mogelijk te maken, bouwde PitPoint een tankstation naast het Chemie Park Delfzijl. Middels een leiding, aangelegd door Groningen Seaports, wordt groene waterstof, gemaakt in de chloorfabriek van AkzoNobel Specialty Chemicals, naar het tankstation getransporteerd.

De verwachting is dat er geleidelijk meer waterstofbussen gaan rijden na 2020. De provincies Groningen, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben een plan gemaakt om 50 waterstofbussen in te zetten in het openbaar vervoer, waarvan 20 in de provincies Groningen en Drenthe.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!