Alle 90.000 Tesla´s Model S teruggeroepen om veiligheidsprobleem

UTRECHT – Tesla roept alle 90.000 verkochte auto’s van de Model S terug om een veiligheidsprobleem met de auto.

Het gaat om alle modellen die verkocht zijn en daarmee ook om een groot deel van alle auto’s die Tesla ooit heeft geleverd. De Model S is verreweg de populairste auto van het Amerikaanse bedrijf. 

In Nederland rijden er 4.000 automobilisten met een Model S. Eigenaren zijn per mail op de hoogte gebracht.

“Tesla heeft recent een auto in Europa gevonden waarvan de voorste veiligheidsgordel niet op een juiste manier vast te klikken”, aldus het autobedrijf vrijdag in een mail naar klanten. 

Tesla beschrijft verder dat de veiligheidsgordel spontaan losschoot toen de betreffende chauffeur naar de passagiersstoel draaide om te praten met de andere inzittenden. Bij inspectie bleek dat het klikmechanisme niet goed was geassembleerd. 

Geen crash

Het bedrijf benadrukt dat de betreffende auto niet betrokken was in een crash en dat er geen gewonden waren gevallen. “Echter, in het geval van een crash, kan de veiligheidsgordel in deze omstandigheden niet de volledige bescherming geven.”

2 weken geleden werd Tesla op de hoogte gesteld van het probleem en het bedrijf startte toen een inspectie van 3.000 voertuigen en de assemblagefabriek. De fabrikant van luxeauto’s zegt verder geen problemen te hebben gevonden in andere auto’s, maar het roept alle auto’s wel terug voor de zekerheid. 

Niks mis met grote meerderheid

Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegenover persbureau Reuters dat hij verwacht dat er niks mis zal zijn met een grote meerderheid van de veiligheidsgordels. Hij legt verder uit dat een verkeerd geassembleerd klikmechanisme in 6 minuten kan worden gerepareerd.

Voor Tesla is het niet de eerste terugroepactie. Vorig jaar werden 29.222 Model S’en teruggeroepen om een defect bij het opladen dat zou kunnen leiden tot brandgevaar. In 2013 werden 1.228 voertuigen teruggeroepen omdat een bevestigingsbeugel soms te zwak was.

Wat de financiële gevolgen zullen zijn voor het concern is niet duidelijk, maar waarschijnlijk zal het meevallen. Het aandeel staat rond 19.25 uur 0,9 procent lager op 219,82 dollar. 

Lees ook: Amerikaanse consumentenorganisatie trekt aanbeveling Tesla Model S in

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!