Tesla verkoopt minder auto’s en verlaagt ook verwachtingen

AMSTERDAM – Autofabrikant Tesla heeft in het tweede kwartaal minder auto’s geleverd en ook voor het gehele jaar heeft het de verwachtingen naar beneden bijgesteld.

Als gevolg van de tegenvallende cijfers en de lagere prognoses viel het aandeel nabeurs ruim 9 procent van de waarde.

Voor dit jaar verwacht de Amerikaanse maker van elektrische auto’s 50.000 tot 55.000 auto’s te maken. Eerder werd nog gerekend op 55.000 geleverde auto’s voor 2015.Ook de verwachtingen voor 2016 zijn verlaagd door topman Elon Musk.

Elon Musk zegt in een toelichting dat de productie van Tesla erg gevoelig is voor tegenvallers en afhankelijk is van verschillende toeleveranciers. Hij heeft altijd benadrukt liever voor goede kwaliteit te gaan dan voor hogere productieaantallen.

De omzet steeg met 40 procent naar 1,2 miljard dollar. Het concern boekte alsnog een verlies van 61 miljoen dollar, maar hiermee werd beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht.

In het afgelopen kwartaal werden 11.532 auto’s geleverd door Tesla, een nieuw record. Het bedrijf verwacht in het derde kwartaal evenveel auto’s te leveren. Het bedrijf bevestigde ook op 30 september te gaan beginnen met het leveren van de Model X.

usk.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!