Tesla verliest 4.000 dollar per auto

AMSTERDAM – Tesla verliest per verkochte auto zo’n 4.000 dollar en topman Elon Musk is voorzichtig al op zoek naar nieuwe financieringsbronnen. 

In totaal gaf het bedrijf zo’n 359 miljoen dollar aan contanten uit, zo schrijft persbureau Reuters. 

Musk overweegt verschillende opties om geld op te halen en sluit niet uit om op de beurs aandelen van het bedrijf te verkopen. 

De toekomst van het bedrijf als grote autofabrikant is vooral afhankelijk van het vermogen om een betaalbare elektrische auto te maken binnen enkele jaren. Tesla concurreert hiermee met andere autofabrikanten, maar nog belangrijker is dat Tesla genoeg geld heeft om de ontwikkeling van de auto te financieren. 

Cashreserves

Musk heeft inmiddels de cashreserves bij Tesla zien dalen van 2,67 miljard dollar naar 1,15 miljard dollar. Gemiddeld kost het ongeveer 1 miljard dollar om een auto compleet te ontwikkelen en om de productielijn gereed te maken. 

De Tesla-topman verwacht de komende jaren niet heel veel meer te moeten investeren omdat de goedkopere Model 3 pas in 2017 uitkomt, maar analisten zijn het daar niet mee eens. Doordat Tesla relatief maar weinig auto’s levert, krijgt het bedrijf niet veel aan contanten binnen. 

Het aandeel staat ondertussen 70 procent hoger vergeleken met 2 jaar geleden. Tesla is op de beurs meer waard dan Fiat Chrysler, een bedrijf dat een veelvoud aan auto’s produceert. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!