TNO: Met grijze stroom elektrische auto nog 30 procent schoner

AMSTERDAM – Zelfs met stroom uit fossiele energiecentrales stoot een elektrische auto over de gehele levensduur 30 procent minder Co2 uit dan een gemiddeld benzinevoertuig. 

Dit schrijven onderzoekers van TNO in een rapport over de emissies over de gehele ‘lifecycle’ van een elektrische auto.

Naast de CO2-uitstoot en vervuilende emissies als gevolg van het gebruik van het voertuig worden ook de CO2 en vervuilende emissies die worden uitgestoten bij de productie van het voertuig, de accu’s én de elektriciteit en brandstoffen meegenomen.

Als een elektrische auto op groene stroom rijdt, daalt de Co2-emissie met maar liefst 70 procent. Een gemiddeld benzinevoertuig heeft een totale Co2-emissie van 250 gram per kilometer. Voor een elektrische auto op groene stroom is dat 70 gram per kilometer. 

Een hybride auto stoot gemiddeld 15 procent minder Co2 uit als op grijze stroom wordt gereden. Bij groene stroom wordt er gemiddeld 25 procent minder Co2 uitgestoten. De onderzoekers gaan ervan uit dat een hybride auto maar 30 procent van de tijd op elektriciteit rijdt. 

Verder opvallend resultaat uit het onderzoek is dat elektrische auto’s niet een hoger risico hebben op een aanrijding met voetgangers door het ontbreken van een motorgeluid. In Europees verband is nog wel geopperd om een geluid verplicht te maken. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!