‘Tot 10.000 nieuwe banen in 2020 door groei elektrisch rijden’

AMSTERDAM – Tot en met 2020 worden er naar verwachting 10.000 banen gecreëerd door de groei van elektrisch rijden in Nederland.

Dit meldt Formule E-team, een samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, op basis van een rapport van CE Delft. Het onderzoek is in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitgevoerd.

In het uiterste geval worden er 19.000 gecreëerd tot 2020. De minimumschatting ligt op 5.000. Volgens de laatste cijfers, uit 2013, werken er ongeveer 1.600 mensen in de sector.

De grootste toename van het aantal banen wordt voorspeld in de laadinfrastructuur en smart grids. Dit vanwege de verwachte forse toename van het aantal laadpunten in Nederland.

Laadinfrastructuur

Vooral op het gebied van laadinfrastructuur is Nederland een dominante speler vergeleken met andere Europese landen. Nederland heeft relatief veel laadpunten, waardoor bedrijven een voorsprong hebben kunnen opbouwen ten opzichte van andere landen. Nederlandse bedrijven kunnen hierdoor ook profiteren van de groeiende markt voor laadinfrastructuur in het buitenland. 

Andere groeigebieden voor banen zijn aandrijftechniek, batterijsystemen, nieuwbouw en ombouw van voertuigen en diensten op het gebied van financiering, betaling en mobiliteit.  

“Elektrisch rijden is niet alleen schoner, stiller en zuiniger, maar ook een banenmotor voor Nederland. Een extra reden om elektrisch vervoer de komende jaren te blijven stimuleren”, aldus Bert Klerk, voorzitter van het Formule E-Team dat zich in samenwerking met de overheid inzet voor elektrisch vervoer in Nederland. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!