Toyota zet in op waterstof met Mirai

AMSTERDAM – Toyota gaat proberen opnieuw als eerste met nieuwe autotechnologie de massa te bereiken. Deze week werd de Mirai gepresenteerd, een auto met elektromotor die uit waterstof stroom haalt.

Het duurt nog wel even voordat de auto echt op de markt komt, namelijk september 2015, en dan nog alleen in Japan en in de Verenigde Staten.

Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken volgen daarna, maar Nederland staat nog niet op het lijstje. De infrastructuur om waterstof te tanken is nog nauwelijks aanwezig.

De auto gaat in Japan 7,24 miljoen yen kosten, omgerekend ongeveer 50.000 euro. De Japanse overheid wil de auto wel fors gaan subsidiëren.

De Mirai maakt gebruik van een ‘Fuel Cell Stack’ waar de waterstof wordt omgezet in elektriciteit. Door de spanning naar 650 volt wordt gebracht kunnen de elektromotoren kleiner en goedkoper zijn.

Futuristische wagen

De auto is ontworpen als een futuristische wagen die door het water heen snijdt. Met een lengte van bijna 5 meter en een gewicht van 1.850 kilo is de auto niet klein te noemen.

Toyota zette met de auto ook in op veiligheid. Zo is er een systeem dat de auto tot stilstand kan brengen in het geval dat er een botsing dreigt plaats te vinden. Andere systemen waarschuwen als er wordt afgeweken van de rijbaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!