Transparante Laadpaal winnaar Dutch Design Awards

De Transparante Laadpaal voor elektrische auto’s heeft een Dutch Design Award gewonnen in de categorie Product. Dat is bekendgemaakt tijdens de Awards Night in de Kazerne in Eindhoven.

De Transparante Laadpaal is een antwoord op het groeiende belang van algoritmes in het leven. Het maakt de onzichtbare logica zichtbaar door een display waarin te zien is hoe de stroom verdeeld wordt tussen de ladende elektrische auto’s.

In de toekomst beslissen de algoritmen van de slimme stad wat er gebeurt met publieke middelen. Als veel elektrische auto’s opgeladen moeten worden, beslist een smart charging algoritme wanneer iemands auto geladen wordt. Het laden kan zo langer duren dan gepland. Hoe weet men bovendien dat beslissingen over voorrang eerlijk genomen worden? The Incredible Machine maakte dit in opdracht van ElaadNL en Alliander inzichtelijk: de Transparante Laadpaal laat zien hoe beschikbare energie wordt verdeeld en op basis van welke factoren. Zo kan een slimme stad openheid bieden aan zijn burgers. Met het prototype demonstreren de ontwikkelaars de toegevoegde waarde van transparantie voor de gebruiker.

Het prototype van de Transparante laadpaal werd vorig jaar door burgemeester Jorritsma van Eindhoven onthuld, Initiatiefnemers ElaadNL en Alliander bekijken met de winnende ontwerpers van The Incredible Machine de mogelijkheden om de Transparante Laadpaal in een pilotproject te testen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!