Tweedehands elektrische auto moeilijk te verkopen

AMSTERDAM – Nu elektrische auto’s steeds populairder worden, komen er ook steeds meer gebruikte elektrische voertuigen op de markt. Hoewel voor nieuwe auto’s er een redelijk constante vraag is, moet de tweedehands markt zich nog ontwikkelen.

Dit meldde de Wall Street Journal op basis van data van de brancheorganisatie voor autodealers in de VS.

Elektrische auto’s die 3 à 4 jaar geleden werden geleased, zijn nu afgeschreven en worden verkocht. Probleem is alleen dat er weinig vraag is naar de auto’s.

Zo zou een Nissan Leaf die in 2012 als nieuw werd verkocht 3 jaar later tijdens een veiling 10.000 dollar waard zijn. Een kwart van de oorspronkelijke aanschafwaarde en 4.700 dollar goedkoper dan een jaar eerder.

Een 3 jaar oude Chevrolet Volt werd verkocht tegen 13.000 dollar, fors lager dan de 40.000 dollar waar de auto eerst voor werd gekocht. De uitzondering is de luxe Tesla Model S. Dit model behoudt bijna driekwart van de waarde na enkele jaren.

De afschrijving van elektrische auto’s is bijna 2 keer zo hoog als die van voertuigen met benzinemotoren. Voor autokopers die op zoek zijn naar een goedkope deal, biedt de enorme afschrijving uitkomst. Voor weinig geld hebben ze een auto die ook nog eens bijna niks verbruikt.

De pijn wordt gevoeld bij de maatschappijen die eerste aankopen van de auto’s financieren. Die zitten na 3 tot 4 jaar met een auto waarvan ze verwacht hadden dat die meer waard zou zijn. “We wisten niet hoe klanten zouden reageren en we wisten niet dat de benzineprijzen zo omlaag zouden gaan”, aldus een analist.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!