VDL Bus & Coach wint Zweedse aanbesteding elektrische bussen

De gemeente Umeå in Zweden heeft bekendgemaakt dat VDL Bus & Coach de aanbesteding voor 25 elektrische bussen heeft gewonnen. Dit is voor VDL de grootste order van elektrische bussen in Zweden.

VDL is verkozen tot systeemleverancier en verzorgt zowel de levering van 25 Citea’s SLFA-180 alsook de laadstations en de implementatie hiervan. De bussen worden ingezet voor het stadsverkeer in Umeå op de lijnen 1 en 8. Umeå is de grootste stad van Noord-Zweden en daarnaast één van de snelst groeiende steden van Zweden. De dienstregeling in Umeå wordt uitgevoerd door Transdev Sverige. De bussen gaan vanaf juni 2019 rijden.

De 25 VDL Citea’s SLFA-180 zijn voorzien van een op het dak gemonteerde pantograaf met een 169-kilowattbatterij, 48 zitplaatsen en USB-aansluitingen. Daarnaast zijn de bussen uitgerust met een ‘Nordic Pack’ met onder andere extra isolatie en verwarming vanwege het koude klimaat in Zweden.

Het snelladen van de bussen vindt plaats door middel van een dubbele 450-kilowattlader op 3 punten van de lijnen, namelijk Tomtebo, Umedalen en Östra Ersboda. Tevens worden de bussen ’s nachts in het laaddepot opgeladen met een langzaamlader. Het laaddepot bestaat uit 25 depotladers waarvan 12 dubbele 30-kilowattladers en een 50-kilowattlader.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!