Veilig Verkeer Nederland zet vraagtekens bij veiligheid zelfrijdende Tesla

UTRECHT – Veilig Verkeer Nederland (VVN) vraagt zich af of zelfrijdende functies die Tesla-eigenaren ook in Europa straks kunnen gebruiken wel echt veilig zijn.

“Zoiets moet je alleen toestaan wanneer het honderd procent veilig is”, aldus de organisatie tegenover de Telegraaf. Er zijn ruim 2.000 Tesla’s in Nederland. 

“Dan kan je wel zeggen dat mensen hun handen op het stuur moeten houden, maar eigenaren zullen de verleiding toch niet kunnen weerstaan. Daarom vinden we het niet verantwoord.”

Aanschaffen

Dit weekend maakte Tesla-topman Elon Musk bekend dat ook in Europa de technologie wordt toegestaan door toezichthouders. Onbekend is nog wanneer automobilisten de software daadwerkelijk kunnen aanschaffen.

In de VS kunnen chauffeurs met een Tesla al de software gebruiken. Soms leidt dit tot gevaarlijke situaties. Zo is in video’s te zien hoe auto’s op de baan van het tegenliggende verkeer willen rijden of hoe bochten te scherp worden gemaakt. Alleen doordat automobilisten zelf snel ingrijpen worden ongelukken voorkomen.

Er is daarom ook kritiek op het uitbrengen van de software door Tesla. Als de functies nog niet volledig veilig zijn, waarom brengt Tesla ze dan uit, aldus critici.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!