Verhuur van EV-accu’s en meer oplaadpunten kan kopers over de streep trekken

AMSTERDAM – Het verhuren van de accu’s van elektrische auto’s of het verbeteren van de oplaadinfrastructuur kan ervoor zorgen dat potentiële kopers sneller een ev aanschaffen.

Dit schrijven onderzoekers in een nieuw wetenschappelijk artikel.

Volgens de wetenschappers zijn er 2 fysieke barrières waar potentiële kopers mee zitten als ze een elektrische auto overwegen.

Ten eerste maken ze zich zorgen stil te komen staan langs de weg omdat de batterij op is. Ten tweede vrezen ze ervoor dat de auto niks meer waard is op de tweedehandsmarkt. Uit het onderzoek komen 2 modellen naar voren die deze zorgen deels kunnen wegnemen.

Betere oplaadinfrastructuur 

In het eerste model wordt een verbeterde oplaadinfrastructuur uitgerold, zoals bijvoorbeeld de supercharger-stations van Tesla of de snelladers van Fastned.

In het tweede model leasen consumenten de batterijen van de fabrikanten en wordt de oplaadinfrastructuur uitgebreid door bijvoorbeeld stations waar batterijen gewisseld kunnen worden. Renault doet dit met de ZOE in Europa.

Het eerste model heeft de voorkeur, schrijven de wetenschappers, zolang mensen maar niet te veel vrezen voor de eventuele lage verkoopwaarde van hun auto. Wanneer dit niveau hoger is, is het tweede model aantrekkelijker.

Lees hier het gehele onderzoek

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!