Verkoop elektrische auto’s in Nederland ‘ongekend hoog’

AMSTERDAM – De verkoop van elektrische en hybride auto’s is ongekend hoog in Nederland met een marktaandeel van 4,3 procent in de eerste 3 kwartalen van dit jaar.

Elektrisch rijden, Elektrische auto
©: ElaadNL

Dit schrijven analisten van het Duitse consultantsbureau Roland Berger dinsdag.

Ze noemen het aandeel elektrische auto’s in de totale verkoop “ongekend hoog”. In Frankrijk, dat koploper is in elektrisch rijden, ligt het percentage tijdens dezelfde periode onder 1 procent.

Ook vergeleken met andere autoproducerende landen zoals Duitsland, Italië , de Verenigde Staten en China presteert Nederland erg hoog.

Fiscale voordelen

“Dat komt met name door de fiscale voordelen”, aldus Casper Veenman, projectmanager van Roland Berger in Amsterdam. De Nederlandse overheid is al enkele miljarden euro’s misgelopen door belastingvoordelen voor elektrische en hybride rijders.

Veenman denkt dat er nog een andere oorzaak is voor de enorme populariteit van elektrische voertuigen. “Nederland besteedt veel aandacht aan e-mobiliteit.” Hij doelt onder andere op het hoge aantal nieuwe oplaadpunten, dat sinds 2013 bijna is verdubbeld.

40.000 elektrische auto’s

In Nederland rijden nu ongeveer 40.000 elektrische en hybride auto’s rond, ongeveer 0,5 procent van het gehele wagenpark. Het streven is om in 2020, 200.000 elektrische en hybride auto’s op de Nederlandse wegen te hebben.

Het gros van de elektrische auto’s/hybrides die in Nederland worden afgezet, blijft afkomstig uit Japan, vooral dankzij de Mitsubishi Outlander, de Toyota Prius en de Nissan Leaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!