Vlaams Van Hool bouwt 40 waterstofbussen voor Duitse steden

Van Hool bouwt 40 waterstofbussen voor de Duitse steden Keulen en Wuppertal. 30 bussen voor RVK Köln en 10 bussen voor WSW Wuppertal. Het is de grootste order ooit voor waterstofbussen in Europa.

De voertuigen zullen in de Van Hool-fabriek in Koningshooikt gebouwd worden. De eerste bussen worden opgeleverd in de lente van 2019.  Van Hool bouwt sedert 2005 waterstofbussen voor de Amerikaanse markt en sdinds 2007 voor de Europese markt. Sindsdien heeft Van Hool reeds 53 waterstofbussen gebouwd voor Noord-Amerika (21) en Europa (32). Dankzij de hybride aandrijving zullen de bussen voor de 2 Duitse steden, met een tankinhoud van 38,2 kilogram waterstof aan boord, een volledige dagtaak van de geplande 350 kilometer kunnen uitvoeren.

De brandstofcellen vormen, samen met de lithiumbatterijen en de elektromotoren, de basis van de aandrijving. De aandrijving van de bus is volledig elektrisch. Enerzijds wordt waterstof in de brandstofcel omgezet in elektriciteit, met waterdamp als enige uitstoot, en anderzijds zorgen de batterijen voor bijkomende aandrijving waar en wanneer dit nodig is. Dankzij deze hybride aandrijving en het hergebruik van de remenergie is het waterstofverbruik beperkt tot ongeveer 8 kilogram per 100 kilometer.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!