Vlaanderen breidt premie elektrische voertuigen uit

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein beslist om de premie voor elektrische voertuigen uit te breiden. Binnenkort zullen ook privépersonen met een leasewagen kunnen genieten van de premie.

De Vlaamse overheid stimuleert de aankoop van zero-emissievoertuigen – elektrische wagens en wagens die op waterstof rijden – met een premie. Het is de bedoeling dat er tegen 2020 100.000 milieuvriendelijke wagens rijden in Vlaanderen, waarvan 60.000 elektrische. Het bedrag van de premie schommelt tussen 2.000 en 4.000 euro. Voor goedkopere modellen krijg je een hogere premie dan voor een duurdere wagen.

Tommelein breidt de premie nu uit naar privépersonen die een auto leasen. Zelfstandigen en bedrijven komen niet in aanmerking omdat zij reeds een belastingaftrek genieten voor milieuvriendelijke voertuigen. ‘Steeds meer mensen kiezen voor private autoleasing. Het automagazine Fleet noemde het zelfs dé trend van 2016. Daarom breiden we onze premie uit. De voorwaarde is wel dat de auto geleased wordt voor minstens 3 jaar’ aldus Tommelein.

De minister vereenvoudigde begin dit jaar ook al de procedure om de premie aan te vragen. Het volstaat nu om zich 3 maanden na de eerste inschrijving van het voertuig aan te melden. Vorig jaar moest men nog 2 stappen doorlopen: een dossier indienen bij de aankoop – binnen 30 dagen – en een bij ontvangst van de auto.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!