Wereldprimeur voor Capelse Parkshuttle: eerste autonoom vervoer op openbare weg

De Utrechtse ontwikkelaar 2getthere en de gemeente Capelle hebben een wereldprimeur: het eerste autonome voertuig op de openbare weg waarbij geen safety driver of steward in het voertuig aanwezig zal zijn.

Was de onbemande shuttle in 1999 nog het eerste zelfrijdende systeem in Nederland, vanaf 2018 kan de shuttle ook autonoom over de openbare weg gaan rijden tussen het andere verkeer. In november besloot de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) al om de concessie van vervoersmaatschappij Connexxion te verlengen tot eind 2018. De gemeente Capelle sprak toen samen met 2getthere de ambitie uit om het huidige systeem te vernieuwen, de Parkshuttle over de openbare weg te laten rijden en de route uit te breiden. Dankzij een investering van 4,25 miljoen euro van de Verkeersonderneming wordt deze ambitie nu werkelijkheid.

Wethouder Verkeer en Vervoer Dick van Sluis is blij met de investering. ‘Onze ambitie is om van Rivium Businesspark een knooppunt van innovatief vervoer te maken. Zelfrijdend vervoer maakt straks echt integraal onderdeel uit van de vervoersketen en is niet meer alleen een ‘last mile’-oplossing om van metrostation Kralingse Zoom naar Rivium Businesspark te reizen.’

Nu vervoert de Parkshuttle dagelijks ruim 2.400 passagiers zonder tussenkomst van een chauffeur. Als het aan de gemeente Capelle ligt worden dat er veel meer. (foto: 2getthere)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!