Werkgelegenheid in elektrisch vervoer vervijfvoudigd

AMSTERDAM – De werkgelegenheid in elektrisch vervoer is sinds 2008 vervijfvoudigd in Nederland.

Elektrisch rijden, Opladen,
©: Stichting EVnetNL

Dit blijkt uit een onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In 2008 waren er 300 banen in elektrisch vervoer. Dit aantal steeg vorig jaar naar 1.600.

De banen zijn onder andere ontstaan in de laadinfrastructuur, de aandrijftechniek, de ontwikkeling van maatwerkvoertuigen (zoals bussen en light electric vehicles) en de ontwikkeling van speciale software.

Omzetgroei

Ook de omzet heeft een forse groei doorgemaakt. In 2008 werd een omzet gedraaid van 60 miljoen euro, in 2013 is dat gestegen naar 380 miljoen euro.

De toegevoegde waarde aan de economie steeg van 20 miljoen euro naar 120 miljoen euro.

Leden van de Vereniging DOET, de branchevereniging voor elektrisch rijden, verwachten dat de werkgelegenheid, omzet en export de komende 4 jaar gaan verdubbelen.

Voorlopers met elektrisch rijden

Nederland is 1 van de voorlopers op het gebied van elektrisch rijden in Europa. Door een dicht wegennet en de korte afstanden is het land erg geschikt voor elektrische auto’s.

Er staan nu ruim 10.000 openbare en semi-openbare oplaadpunten in Nederland en er rijden zo’n 40.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen.

Het groeide belang van elektrische auto’s in de economie is ook in het onderwijs te merken. De afgelopen twee jaar zijn meer instellingen opleidingen op het gebied van elektrisch vervoer gaan aanbieden.

‘Versnelling noodzakelijk’

Bert Klerk van het Formule E-team, een organisatie die elektrisch rijden probeert de promoten, is nog niet tevreden. “Een versnelling is dus noodzakelijk.”

‘De overheid én de markt moeten nog een grote stap zetten om een daadwerkelijke doorbraak in elektrisch vervoer te bewerkstelligen.’

Lees hier het complete rapport 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!