Zelfrijdende busjes op proef in Eemshaven en Loppersum

In de Eemshaven en Loppersum wordt vanaf half mei geëxperimenteerd met zelfrijdende busjes. De provincies Groningen, Drenthe en Friesland willen van het Noorden een testgebied voor zelfrijdend vervoer te maken.

Meerdere partijen hebben inmiddels aangegeven bij te willen dragen aan de 2 experimenten. Hiervoor wordt vandaag in de Eemshaven symbolisch een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

De zelfrijdende busjes in de Eemshaven gaan in een afgeschermd gebied rijden. Er vinden proeven plaats met voertuigen van verschillende leveranciers. Zo wordt er getest met het rijden onder verschillende weersomstandigheden. Met behulp van een simulator worden nieuwe proeven voorbereid en kunnen verschillende verkeersituaties worden nagebootst. Het eerste voertuig dat in de Eemshaven wordt getest is van leverancier EasyMile.

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe tekenden september vorig jaar samen met de gemeente Ooststellingwerf een intentieverklaring, om van Noord-Nederland een proefregio voor zelfrijdend vervoer te maken. De 3 provincies en de gemeente Ooststellingwerf zien zelfrijdend vervoer als een slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer, dat inwoners en voorzieningen op het platteland met elkaar verbindt. Het vergroot de sociale mobiliteit en draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!