5 getijdenturbines gaan groene energie opwekken in Oosterschelde

AMSTERDAM – Er komen 5 getijdenturbines in de Oosterscheldekering. Het Nederlandse Tocardo Tidal Turbines, de fabrikant van de turbines, gaat ze plaatsen. Ze gaan genoeg stroom opwekken voor 1.000 huishoudens.

Dit meldt Tocardo dinsdag. Volgens het concern gaat het om de grootste commerciële getijdeninstallatie ter wereld en het grootste project voor getijdenstroom in Nederland.

“Deze installatie is een belangrijke stap in de ontwikkeling van getijdenenergie”, aldus Hans van Breugel, directeur bij Tocardo. “Met onze turbines in de Oosterscheldekering kunnen wij de wereld nu gaan laten zien wat de kracht is van getijdenenergie.”

Het project wordt medemogelijk gemaakt door een “siginificante” financiële bijdarge van de Provincie Zeeland. Verder is er financiering ter beschikking gesteld door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Rijk.

“Wij zijn de enige provincie met land in zee”, verklaart Gedeputeerde Ben de Reu de bijdrage. “Daarom past getijdenenergie zo goed bij Zeeland. De kennis die we hier opdoen, kan over de hele wereld in andere deltagebieden gebruikt worden.”

Uitbreiding

De turbines hebben opgeteld een vermogen van 1,2 megawatt. In de toekomst wordt dit nog uitgebreid. Voor het project werkt Tocardo samen met onder andere Huisman, Strukton, Mammoet en de Zeeuwse bedrijven Istimewa Elektrotechniek, Van der Straaten en Hillebrand.

Eerder dit jaar werden 3 getijdenturbines van Tocardo geplaatst in de sluizen van de Afsluitdijk. Deze turbines hebben gezamenlijk een vermogen van 300 kilowatt en ze produceren genoeg stroom voor 100 huishoudens.

Bij een ander testproject in de Afsluitdijk produceert een turbine van Tocardo al ruim 6 jaar groene stroom. Het bedrijf is bezig zich te ontwikkelen tot een wereldwijde speler. Zo is Tocardo onder andere betrokken bij project op het Britse eiland Man en bij een groter project (28 megawatt) in Zuid-Korea.

Lees meer over Tocardo in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!