Getijdenturbines Oosterschelde starten productie

UTRECHT – De getijdenturbines die de afgelopen maanden zijn geïnstalleerd in de Oosterscheldekering starten deze woensdag de productie.

De afgelopen weken zijn de 5 turbines, die net zoveel stroom gaan opwekken als het jaarverbruik van 1.000 huishoudens, aangesloten op het energie, zo meldt Omroep Zeeland.

Tegenover de tv-zender zegt Pieter de Haas, technisch directeur van de getijdencentrale, dat hij hoop de opbrengst te kunnen optimaliseren zodat er genoeg stroom voor 2.000 huishoudens wordt geproduceerd.

Nadelige effecten

“En we willen er in de toekomst meer turbines bij plaatsen. Maar dan moet eerst goed onderzocht worden of dat geen nadelige effecten heeft”, aldus De Haas.

In totaal wordt er 11 miljoen euro geïnvesteerd in het project Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een “significante” financiële bijdrage van de Provincie Zeeland. Verder is er financiering ter beschikking gesteld door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Rijk.

De turbines, van Tocardo, hebben opgeteld een vermogen van 1,2 megawatt. In de toekomst wordt dit nog uitgebreid. Voor het project werkt Tocardo samen met onder andere Huisman, Strukton, Mammoet en de Zeeuwse bedrijven Istimewa Elektrotechniek, Van der Straaten en Hillebrand.

Afsluitdijk

Eerder dit jaar werden 3 getijdenturbines van Tocardo geplaatst in de sluizen van de Afsluitdijk. Deze turbines hebben gezamenlijk een vermogen van 300 kilowatt en ze produceren genoeg stroom voor 100 huishoudens.

Bij een ander testproject in de Afsluitdijk produceert een turbine van Tocardo al ruim 6 jaar groene stroom. Het bedrijf is bezig zich te ontwikkelen tot een wereldwijde speler. Zo is Tocardo onder andere betrokken bij project op het Britse eiland Man en bij een groter project (28 megawatt) in Zuid-Korea.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!