Plannen voor grootste energiecentrales op getijdenenergie ter wereld onthuld

AMSTERDAM – Het Britse Tidal Lagoon Power heeft plannen voor nog een grotere energiecentrale op getijdenenergie onthuld. Na een eerder plan voor een dergelijk project in Swansea, wil het concern nog een getijdencentrale bouwen in Cardiff.

Maandagochtend zijn de plannen gepresenteerd door het bedrijf, dat ook aangeeft dat de kosten waarschijnlijk fors zullen dalen.

Een golfbreker van ongeveer 22 kilometer lang moet 90 turbines gaan herbergen. Een gebied van 70 kilometer wordt afgesloten door de kleine dijk. Het project krijgt een vermogen van 1,8 tot 2,8 gigawatt en kan voor 120 jaar lang groene energie produceren.

Plannen kunnen in 2017 worden ingediend voor goedkeuring wat betekent dat de turbines in 2022 al stroom kunnen opwekken.

Het bedrijf wacht nu nog op goedkeuring voor het project in Swansea, waar 1 miljard pond in wordt gestopt. Het plan is om een enorme dijk te bouwen met daarin de turbines. Naar verwachting kan zo voor maar liefst 120 jaar lang groene stroom worden geproduceerd voor 155.000 huishoudens.

Subsidie

Er wordt nog onderhandeld over de subsidie die de centrale gaat krijgen. Naar verluidt heeft het bedrijf een elektriciteitsprijs nodig van 168 pond per megawattuur nodig voor 35 jaar lang om uit de kosten te komen. Dit is hoger dan de prijs waartegen kerncentrales en windmolens produceren en onlangs had een consumentenorganisatie dan ook kritiek op het project. 

De ontwikkelaar heeft altijd volgehouden dat de kosten van getijdenenergie zullen dalen als er meer van dit soort projecten worden gebouwd.  Voor het project in Cardiff schat het in dat het een prijs nodig heeft van 90 tot 95 pond per megawattuur.

Naast Cardiff en Swansea mikt Tidal Lagoon Power op nog 4 locaties waar getijdenenergie kan worden opgewekt, namelijk Newport, Colwyn Bay, Bridgwater en West Cumbria. Tegen een investering van 30 miljard pond kunnen deze getijdencentrales op termijn in 8 procent van de Britse elektriciteitsbehoefte voorzien.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!