100.000 energie-ondernemers in Nederland

Stapje voor stapje probeer ik mijn Waddinxveense jaren ’30 rijtjeswoning zo energiezuinig en onafhankelijk van fossiele energie te krijgen.

©:   Pieter Morlion
©: Pieter Morlion

Door Erik Segers | Partner bij adviesbureau Buining & Partners en raadslid PCW in de gemeente Waddinxveen

En ik ben verrast dat me dat tot op heden aardig lukt met maatregelen als vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, hoogrendement-houtkachel, et cetera. Het idee dat ik op deze manier steeds onafhankelijker word van centrale energiesystemen en fossiele brandstoffen spreekt mij erg aan.

Voor de beheersing van gas ben ik op de goede weg, nu verder met de elektriciteit. Ik kocht al groene energie in, maar ik wil dit ook decentraal opwekken. Dus: zonnepanelen. Offerte aanvragen gaat gemakkelijk genoeg. Vele aanbieders op internet. En eerlijk is eerlijk: mooie, onderscheidende en professionele aanbiedingen. De sector is blijkbaar aardig volwassen geworden. Tot zover het goede nieuws.

BTW compensatie

Bij het doorspitten van de aanbiedingen blijkt dat alle aanbieders dezelfde creatieve korting aanbieden. Om te komen tot terugverdientijden tussen de 6 en 8 jaar, moet ik een eigen energiebedrijf oprichten. Als ondernemer kan ik dan de btw van de investering terugkrijgen.

Vervolgens moet ik voor de navolgende jaren (eenmalig) aanspraak doen op de kleine-ondernemersregeling om vrijgesteld te worden van de afdracht van btw in de volgende jaren en de bijbehorende administratieve verplichtingen.

In mijn geval betekent dit het volgende:

  • Investering in zonnepanelen: 4.500 euro
  • Te verrekenen btw-deel: 780
  • Er zijn gespecialiseerde administratiekantoren die dit proces voor je regelen. Kosten 150.
  • Netto voordeel: 630

Daarnaast leidt deze administratie natuurlijk ook tot een inspanning bij de Belastingdienst. Geen idee van de kosten, maar laten we eens aannemen dat dit 100 euro per geval is. Als nu eens 100.000 mensen van deze korting gebruikmaken, dan leidt dit tot een kostenpost bij de belastingdienst van 10 miljoen euro!

Slimme accountant

Hier is duidelijk een slimme accountant aan het werk geweest. Een enorme maas in ons (Europese) belastingsysteem. Ik kan mij ook niet voorstellen dat dit de bedoeling was toen we de kleine-ondernemersregeling bedachten.

Ik vraag mij af wat dit betekent voor onze statistieken. Worden we nu opeens het land met de meeste energiebedrijven ter wereld? Dit soort slapende energiebedrijven lijkt me erg ongewenst. Geen van deze mensen heeft de intentie om ondernemer te worden. Het heeft immers niets met bedrijfsvoering te maken. Het is onzinnig dat we tienduizenden slapende bedrijfjes moeten creëren alleen voor een eenmalige investeringskorting van ruim 600 euro.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer geeft de staatssecretaris aan hier op korte termijn niets tegen te kunnen doen. Ik kan dat niet beoordelen, maar dit snap ik niet: waarom is er zoveel ophef over belastingontwijking door de grote multinationals als we zelf op deze grote schaal worden uitgenodigd dit te doen?

Stop deze kleine-ondernemersregeling voor energiebedrijven, stop dit administratieve gedrocht, stop belastingontwijking en laten we werken aan oplossingen die ook administratief duurzaam zijn. Voortrekker zijn in Europa, in plaats van Europa de schuld te geven.

En mijn zonnepanelen? Ik heb besloten nog even te wachten wat deze column oplevert. Want zomaar 630 euro meer uitgeven terwijl het geld met één pennestreek terug te krijgen is, voelt ook niet lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!